08 November 2010

Air bah, bukan sekadar musibah

Hujan yang mencurah-curah dan tanpa henti selama beberapa hari telah menyebabkan banjir besar melanda di utara semenanjung. Bermula dari Arau Perlis, kemudian turun ke Changlun, kini kami di Jitra pula ditenggelami air bah. Pagi Isnin, dengan menaiki motor, kami berempat, ayah, Humaira, Khadijah dan saya menaiki motor membuat rondaan dari Taman Tunku Sarina, singgah di Tasik Bandar Darul Aman yang telah bertukar wajah menjadi lautan, meneruskan rondaan hingga ke jalan Wang Tepus yang telah ditenggelami air. Berpatah balik ke Bandar darul aman, masih boleh dilalui hingga ke Alor star.

Rondaan kami terhenti setakat persimpangan lebuh Raya PLUS ke Kuala Lumpur di Bandar Darul Aman. Pulang ke rumah berehat , suami keluar pula bersama rakannya untuk pergi melihat perumahan di taman-taman sekitar Bandar Darul Aman sekiranya ada bantuan yang boleh dihulurkan. Dihati mula memikirkan apakah yang boleh dibuat untuk membantu.

Petang itu sedang kami berbual-bual di atas sofa ruang tamu, Humaira’ yang sudah mula kebosanan kerana terpaksa berkurung lantaran hujan yang tidak henti-henti mula memuntahkan pertanyaan demi pertanyaan buat kami berdua.

“Ayah, kenapa hujan lebat?” Humaira’ memulakan sesi soal jawabnya bertanya tentang fenomena alam yang telah dialaminya sejak beberapa hari lalu.

“Sebab air di awan tu banyaaaak sangat!” Jawab si ayah sambil mengerling ke arah anak kecil itu.

“Macammana pula boleh banjir?” Humaira bertanya lagi, mungkin teringatkan keadaan banjir ketika kami meronda pagi tadi.

“Mmm bila hujan lebat dan air turun terlalu banyak, air sungai akan melimpah keluar, sebab tu lah jadi banjir. Sungai dah tak muat nak tampung air yang banyak tu.” Jawab ayahnya lagi

“Oooo ye ke…” Humaira’ menjawab diiringi dengan anggukan

“Humaira nak tahu? Selain daripada air terlampau banyak dan sungai tidak mampu menampungnya lagi lalu terjadi banjir, sebenarnya Allah sedang mengajar kita sesuatu.” Ulas saya yang sejak tadi hanya mendengar perbualan Humaira’ dengan suami saya.

“Haa?” Humaira’ membulatkan matanya memandang saya, mungkin tidak berapa faham dengan kenyataan saya tadi

“ Begini, banjir yang berlaku sebagaimana yang kita tengok pagi tadi bukanlah sekadar banjir atau hanya disebabkan hujan yang lebat. Tetapi sebenarnya, Allah hendak menunjukkan kekuasaan dan kehebatannya yang boleh buat apa sahaja. Allah boleh tenggelamkan manusia di dalam banjir, Allah boleh hanguskan kita dalam letusan gunung berapi. Semuanya Allah boleh buat jika Allah mahu.”

“Humaira ingat tak tentang cerita Kaum Nabi Nuh yang dilanda banjir tu?” Saya cuba mengaitkan kejadian yang sedang dialami di Jitra dengan kisah-kisah yang boleh diambil sebagai tauladan.

“Mmm tak ingatlah, yang mana ya?”

“Alaaa, yang ibu beli cd dulu tu…”

“Mmm tak ingatlah… Macammana ya ceritanya?”

“Pada zaman dahulu, ada seorang Nabi. Namanya Nabi Nuh. Nabi Nuh cuba berdakwah kepada kaum dia supaya beriman kepada Allah. Nabi Nuh ajak kaum dia sembah Allah, tetapi kaum dia taknak dengar pun ajakan Nabi Nuh tu. Malahan, mereka mencaci dan mengejek-ngejek Nabi Nuh. Mereka sombong sangat. Mereka kata Tuhan Nabi Nuh tak ada kuasa, mereka kata patung-patung yang mereka sembah itu lebih hebat dari tuhan Nabi Nuh.”

“Walaupun Nabi Nuh dicaci dan diejek, tetapi Nabi Nuh tetap sabar dan terus-menerus mengajak kaum dia menyembah Allah, malangnya mereka taknak juga sembah Allah, mereka tak mahu dengar langsung ajakan Nabi Nuh itu.”

“Setelah sekian lama mengajak manusia menyembah Allah, Nabi Nuh merasa sangat sedih sebab tak ramai dari kaumnya yang mahu menyembah Allah. Nabi Nuh sedih dan meminta Allah memberi peringatan kepada kaumnya. Lalu, Allah pun menyuruh Nabi Nuh buat sebuah kapal yang sangat besar.”

“Semasa Nabi Nuh membina kapal tersebut, semua orang ketawakan dia, mereka gelakkan Nabi Nuh sebab buat kapal atas bukit. Pada satu pagi, bermulalah hujan yang sangat lebat mencurah-curah ke bumi, setelah hujan bebarapa hari, banjir pun terjadi. Banjir tu lebih besar dari banjir di Jitra macam yang kita tengok tadi. Airnya banyak sampai tinggi gunung! Akhirnya semua orang yang tidak mahu menyembah Allah tenggelam di dalam banjir besar itu. Semua orang yang sembah patung mati lemas.”

“Mereka tak naik ke kapal yang Nabi Nuh buat tu ibu.” Tanya Humaira’

“Mmm tak boleh, hanya orang yang sembah Allah sahaja boleh naik kapal tu, orang yang sembah patung tak boleh naik.”

“Jadi, kita mesti sentiasa sembah Allah, mesti ikut apa yang Allah kata. Mesti buat baik sentiasa, tak boleh buat jahat.”

“Allah juga nak mengingatkan manusia supaya jangan sombong, jangan buat apa yang Allah tak suka. Jika kita ingkar, Allah Yang Maha Kuasa boleh menenggelamkan kita bila-bila masa sahaja. Sekelip mata Allah boleh buat rumah kita tenggelam.”

“Dengan banjir juga mungkin Allah nak ampunkan dosa-dosa kita. Jadi kita kena banyak bersabar kalau berlaku banjir di kawasan kita. Tak boleh marah-marah. Bagi kita yang tak tenggelam ni, mesti banyak membantu orang-orang yang terlibat dengan banjir.”

“Ooo macam tuuu… Nak tolong macam mana ibu?”

“Kita tolonglah ikut kemampuan kita, kita tolong basuh rumah mereka, beri mereka pakaian yang elok-elok, beri makanan ataupun kita tolonglah apa-apa yang patut.”

“Mmm kalau macam tu esok Humaira’ nak pergi tolong basuh rumah orang banjir boleh ibu?”

“Mmm… Biarlah ayah sahaja yang tolong basuh dengan kawan-kawan ayah. Humaira’ tolong ibu masak untuk ayah dan kawan-kawan ayah boleh?”

“Haaa… Boleh! boleh!”

Hujan yang turun petang itu, menambah lagi kebimbangan kami. Kami terputus hubungan, nak ke Bandar Jitra tidak boleh, nak ke Alor Star pun tak boleh. Namun saya amat bersyukur kerana tidak diuji dengan ujian berat ini. Bagi yang terlibat dengan banjir, bersama-sama kita ingat hadith Rasulullah yang bermaksud :

" Ajaib sungguh urusan orang2 yang beriman,semuanya adalah baik. Sekiranya dikurniakan nikmat dia bersyukur,tiada balasan bagi orang yang bersyukur kecuali syurga. Dan sekiranya dia ditimpa bala bencana, dia bersabar. Dan tiada balasan bagi orang yang bersabar kecuali syurga". Mafhum hadis rasulullah..

2 comments:

Abu Huzaifah said...

Assalamualaikum .Salam ziarah.Semoga saudara/ri sekeluarga dalam limpahan rahmat Allah SWT.Dijemput ziarah ke blog hamba di http://bicara-hamba.blogspot.com

Abu Huzaifah said...

Assalamualaikum .Salam ziarah.Semoga saudara/ri sekeluarga dalam limpahan rahmat Allah SWT.Dijemput ziarah ke blog hamba di http://bicara-hamba.blogspot.com