17 June 2010

Ibu, Humaira' nak solat subuh!

"Wah... Cantiknya sticker niii... Ibu nak buat apa ni?" Humaira begitu teruja dengan sticker smiley yang saya beli di pekan cina petang itu.

Saya tersenyum kepadanya

"Cepat la ibu, ibu nak buat apa dengan sticker-sticker ni?" Dia bertanya lagi apabila soalnya tadi hanya dibalas dengan senyuman.

"Mmm... Humaira suka ke dengan sticker ni? Humaira nak tak?" Saya cuba menguji

"Suka! Suka! Humaira nak!" Jerit dia dengan wajah penuh ceria

"Boleh... tapi ibu akan bagi kat humaira bila humaira solehah je..." Jelas saya sambil melihat dia yang begitu asyik menelek sticker-sticker comel tu.

"Mmmm boleh!" Dia jawab dengan penuh semangat.

Saya ambil kertas manila kad yang saya beli bersama sticker itu petang tadi, meminta dia menulis satu persatu akhlak yang saya ingin tanamkan dalam diri anak sulung saya itu. Biar dia jadi contoh kepada adik-adiknya nanti.

Dengan penuh semangat, dia menulis satu persatu...

Sengaja saya biarkan dia menulis sendiri, agar dia lebih bersungguh-sungguh untuk memenuhi carta akhlak mulianya itu. Agar dia lebih menjiwainya.

Bangun awal

Mandi tak nangis

Solat subuh

pergi sekolah awal

Solat maghrib

baca iqra

Itulah yang ditulisnya, biar pun tulisannya ada yang senget benget tapi dia cukup gembira menulisnya.

Seusai dia menulis carta akhlak tersebut saya pun memberi satu sticker kepadanya kerana pagi tadi dia bangun awal pagi. Dengan wajah yang berseri-seri dia menampal sticker di atas kolum bangun awal.

"Esok Humaira' solat subuh ye.. Kalau Humaira solat subuh, ibu bagi sticker yang paaaling besar." Saya tunjukkan kepadanya. Bulat-bulat matanya melihat sticker itu.

"Ok... Tapi ibu kejut lah humaira masa gelap macam ni tau... Humaira' nak solat subuh..." Dia meminta sambil menunjuk ke arah langit malam yang gelap.

"Insya Allah... Esok ibu kejutkan merro' ye..." Saya memberi persetujuan.

Alhamdulillah, keesokan paginya, humaira' telah berjaya solat subuh pada jam 6 pagi dengan wajah yang ceria. Berbeza dengan sebelum ini yang biasanya dia akan solat dalam linangan air mata.

Syabas Humaira'! Syabas!

No comments: