08 June 2009

Melentur buluh biarlah dari rebungnya

Beberapa minggu lalu, suami saya dan Humaira' pergi ke supermarket mencari baju untuk puterinya yang seorang tu. Malangnya setelah sekian lama membelek-belek baju yang dijual di situ, tak ada yang menepati citarasa.

Bukan kerana corak dan warnanya, tetapi kerana fesyen dan potongannya. Banyak yang berlengan panjang, tetapi singkat dan sendat. Puas mencari tapi tak jumpa-jumpa, suami dan humaira' pulang ke rumah dengan perasaan kecewa dan hampa.

"Ibu... tadi ayah nak beli baju humaira', tapi takde la ibu." Begitulah luahan si kecil sebaik saja bertemu saya. Saya memandang ayahnya meminta penjelasan.

"Mmm... memang takde yang betul-betul tutup aurat, semuanya ketat dan sendat. Baju pulak singkat, nampak punggung." Terang suami saya.

"Oh ye ke... takpe la... nanti ibu buatkan baju humaira ye." Saya berkata kepada humaira sambil memeluknya. Dia yang tadi agak monyok, bersemangat semula dan membalas pelukan saya.

Makin besar, makin susah nak mencari baju yang sesuai untuk dia. Melihat perkembangan fesyen zaman sekarang, ia benar-benar merunsingkan saya. Pakai tudung, tapi baju ketat, seluar sendat. Pakai tudung, tapi skirt pulak singkat. Pakai tudung, tapi lengan jarang. Pakai tudung tapi... macam-macam lagi masalahnya...

Aduh... memang dilema nak membeli pakaian anak-anak sekarang. Terutama pakaian untuk anak-anak perempuan.Lantaran kesukaran mendapatkan baju yang memuaskan hati, maka terpaksalah saya buka semula buku Seni Jahitan pakaian kanak-kanak yang sudah lama tak disentuh itu. Melihat fesyen-fesyen yang sesuai dan buat semula blok baju untuk humaira yang dah besar tu.Akhirnya setelah bertungkus lumus selama seminggu, saya berjaya menyiapkan dua jubah seluar dan satu gaun labuh buat puteri saya. Dia pun sangat teruja untuk memakainya kerana saya buat baju-baju tersebut menggunakan kain yang sama dengan baju saya.Bukan mudah sebenarnya nak mengajar Humaira untuk memakai baju yang menutup aurat. Dulu kalau saya bagi dia baju lengan panjang, dia tak berapa suka. Panas katanya. Tapi setiap kali dia nak keluar dengan baju lengan pendek, ayahnya akan tarik tangan dia dan bersembang berdua-duaan. Bercerita tentang kenapa dia mesti pakai pakaian tutup aurat. Apa ganjarannya dan macam-macam lagi.Lama juga proses itu berlaku, bukan sekali dua, tapi banyak kali. Alhamdulillah, sekarang dia dengan rela hati dan suka hati memakai pakaian yang menutup aurat ketika keluar rumah.Firman Allah dalam Surah An-Nur ayat: 31

"Dan katakanlah kepada para perempuan yang beriman, agar mereka menjaga pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah menampakkan perhiasannya (auratnya), kecuali yang biasa terlihat. Dan hendaklah mereka menutup kain kerudung ke dadanya, dan jangan menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka atau ayah suami mereka....."

Merenung kembali firman Allah ini menyedarkan saya bahawa betapa ramai yang telah mengabaikannya.

Kalau kita ke supermarket, cuba kira berapa orang yang menutup aurat dengan sempurna. Lihat pula fesyen pakaian anak remaja, aduhai... memang menyakitkan mata dan menyesakkan dada.

Menyedari hakikat ini, menjadi tanggungjawab kita mendidik anak-anak perempuan kita menutup aurat sedari kecil. Biarlah mereka biasa dengan baju yang longgar. Biasakan juga mereka memakai pakaian berlengan panjang. Didiklah mereka memakai tudung.

Mungkin awalnya mereka akan merungut kepanasan. Mungkin juga akan memberi pelbagai alasan. Tetapi ibu bapa perlu pandai mengambil hati disamping memberi penjelasan tentang perintah Allah tersebut. Lama-lama insya Allah, memakai pakaian yang menutup aurat akan menjadi kesukaan mereka dan kebiasaan.

Bak kata pepatah, alah biasa tegal biasa.

Kalau melentur buluh biarlah dari rebungnya. Wallahu A'lam

No comments: