02 November 2014

hormatilah gurumu

hari ini, sy menjemput humaira dari sekolah agak lewat. terleka membuat kerja, tidak perasan masa berlalu begitu pantas..
sampai di sekolah, kelihatan wajah yang agak murung. Hati saya tertanya2 kerana sebelum ini belum pernah wajahnya sebegitu.
"Sorry kakak, ibu sibuk buat kerja tadi, tgk jam dah pukul 2.30, terus ibu angkat adik2 masuk kereta n pecut ambil kakak.." saya memulakan bicara sebaik sahaja dia membuka pintu kereta
"oh patutlah lambat.." dia berkata dengan mata yg sedikit berkaca
"Kenapa nampak sedih je hari ni.. Ada apa2 yang berlaku?" saya bertanya lagi. Ragu.
"Kakak kena rotan hari ni.. sakit sangat, merah tangan kakak ni." dia menjelaskan sambil menunjukkan tapak tangannya yang kemerahan. saya memegang tanggannya dan mengusap-usap kesan merah tersebut. saya tidak mahu menunjukkan emosi kurang senang keran tidak mahu dia bersyakwasangka buruk kepada gurunya itu..
"Allah.. kenapa sampai kena rotan ni?" saya bertanya minta penjelasan
"kakak terlupa bawa telekung la ibu... pastu cikgu rotan la kakak. cikgu rotan dengan pembaris panjang tu." Dia memberi tahu dengan wajah yang begitu sedih
"Mmm x mengapalah, kakak sabar ye, lain kali kena ingat untuk bawa telekung. Mungkin boleh sediakan telekung dalam kereta, jadi mudahlah pagi-pagi tak perlu mencari-cari." saya memberi solusi, walaupun di dalam hati kurang setuju dengan tindakan merotan tersebut tetapi saya tidak mahu membela dia, bimbang dia tidak menghormati gurunya tadi.
"Kenapa cikgu mesti rotan kakak ye ibu? Kakak dah tutup aurat, kakak pakai tudung, pakai baju labuh dan dah pakai stokin. Bukankah boleh solat walaupun tiada telekung?" Dia bertanya penuh tulus. Saya berfikir2 bagaimana mahu menjawab supaya dia tidak memandang buruk perbuatan guru yang merotannya.
Walaupun hujjah yang diberikan itu benar, namun saya tetap mahu dia menghormati gurunya itu. Mmm
"Memang betul kakak dah tutup aurat dan memang kita boleh solat tanpa telekung. Cuma, mungkin ada pelajar2 yang tidak menutup aurat dengan sempurna, maka cikgu kakak mahu semua orang betul-betul menutup auratnya ketika solat.. Jadi diwajibkanlah semua pelajar untuk bawa telekung. Kalau tak jenuhlah cikgu nak periksa satu-satu pakaian pelajar sama ada tutup aurat dengan sempurna atau tidak."
"Tidak mengapalah, hari ni kakak kena rotan, esok dan seterusnya kakak perlu disiplin bawa telekung setiap hari okay!" saya memujuknya lagi. Biarlah dia dirotan supaya lebih berdisiplin. Mudah-mudahan selepas ini dia ingat.
"Okay.. tapi sakit la ibu, walaupun dah kena lama tapi tetap sakit lagi.." dia mengadu lagi..
"Insya Allah sekejap lagi hilanglah sakitnya tu.. sabar ye!" saya mengusap2 kepalanya dan terus bergerak pulang ke rumah..
Jika anak-anak mengadu perihal sekolah, dengarlah dengan teliti dan penuh minat. Jika mereka mengadu tentang guru-guru, ibubapa seharusnya sedaya upaya menjaga kehormatan guru selagi ia tidak membahayakan anak-anak.
Saya masih ingat pesanan orang tua, keberkatan ilmu ada pada guru-guru, jadi belajarlah menghormati para guru. Berbuat baiklah kepada guru anak-anak kita jika kita mahukan kejayaan anak-anak..
Walaupun kita kasihankan anak-anak kita, jangan sekali-kali memburuk-burukkan guru mereka kerana tindakan itu akan mengundang rasa tidak hormat anak-anak kepada mereka..
bagi para guru pula, mungkin boleh mengambil tindakan yang lebih baik selain dari merotan. Insya Allah masih ada banyak cara untuk mendisiplinkan pelajar..

No comments: