12 December 2011

Iphone oh iphone...


Masak dalca dengan ibu, sengaja sediakan bekas-bekas ni supaya si kecil ada kerja... Kalau bersepah sikit-sikit sabar saja la...


Mewarna bersama anak-anak, mereka mesti suka bila ada sentuhan ibu atau bapa...


Tidak sedikit masa yang terpaksa diluangkan untuk membina istana ini bersama... Mudah-mudahan masa itu dikira sebagai ibadah oleh Allah s.w.t.


"Nak iphone.. nak iphone... uwwwaaaa..." Khadijah menangis sekuat hati untuk memancing simpati saya agar memberinya semula iphone yang telah saya ambil dari tangannya setelah hampir setengah jam menonton cerita kanak-kanak Islam melalui saluran you tube.

Jika diikutkan telinga yang bingit mendengar jeritan dan tangisan-tangisannya, mahu sahaja saya hulurkan semula iphone tersebut kepada anak kecil itu. Namun saya tidak harus tewas dengan 'lakonannya' itu.

"Adik, jom kita baca buku nak? Mana buku beruang adik yang makan ais krim tu?" Saya mula memasang umpan agar perhatiannya tidak lagi kepada skrin kecil itu. Umpan saya itu malangnya tidak dihiraukan, dia masih menyambung nyanyian yang agak menyesakkan telinga. Saya buat-buat tak dengar.

Di saat, suami pergi ke universiti, dan Humaira pergi sekolah, saya merasakan waktu berlalu begitu perlahan. Tiada siapa yang dapat melayani karenah si kecil yang kebosanan berseorangan di rumah, sedangkan saya perlu melangsaikan urusan-urusan rumahtangga yang tidak pernah habis. Memang mudah jika diberikan sahaja iphone agar Khadijah ralit di atas sofa dan saya boleh memasak, membasuh dan melipat pakaian, mengemas rumah dan sebagainya dengan mudah dan tenang. Walau bagaimanapun, jika difikir kesan jangka panjang terhadap psikologi anak-anak, saya terpaksa menimbang kembali penyelesaian mudah tersebut.

Iphone saya simpan di tempat yang tidak dapat dilihat dan dicapai Khadijah, lalu saya menarik tangannya ke bilik permainan. Khadijah masih menangis sambil menyebut-nyebut iphone. Namun tangisannya semakin perlahan, mungkin mula menyedari bahawa tangisan itu langsung tidak memberi manfaat kepadanya.

Saya mencapai buku, dan saya unjukkan kepada khadijah : "Adik, tengok kucing ni, dia main di playground la..."

"Tak naaaakk... Tak naaaak.. Nak iphone" Khadijah masih menangis. Tegar sungguh ingatannya terhadap iphone.

"Adik! Meow ni naik buaian la kat playground! Wah! seronoknya dia naik buaian tu... Lajuuuuuu...wuuuu.. wuuu... macam adik naik buaian kat playground kan? Petang ni kita pergi playground nak tak?" saya cuba lagi  menarik perhatiannya dengan buku yang penuh warna warni itu. Dengan suara yang agak kuat akhirnya khadijah teruja juga lalu terus mencurahkan perhatiannya kepada buku tersebut. Saya terus bercerita, dan dia bertindak balas. Di dalam hati, saya berhamdalah kerana usaha saya untuk mengalih perhatiannya daripada telefon pintar itu berjaya.

Selepas satu buku, diambil pula buku lain. Bila sudah bosan dengan buku, kami bermain bersama dengan berbagai permainan yang ada. Bosan dengan mainan, saya meniup belon lalu saya baling dan dia menangkapnya. Kemudian saya berikan dia buku dan pensil warna, mewarna bersama, menekap tangan dan kaki di atas helaian-helaian kertas, dan macam-macam aktiviti yang kami lakukan bersama.

Dibenak saya masih tersusun kerja-kerja rumah yang belum selesai. Melihat dia leka, sekejap-sekejap saya lari pergi masukkan baju ke dalam mesin, sekejap-sekejap saya mengemas rumah, bila dia memanggil ibu, saya akan menjenguknya kembali, bila dia terleka saya berkejar pula membuat apa yang patut. Penat! namun saya puas melihat dia bereksplorasi dengan persekitaran, tidaklah duduk atau baring menghadap skrin kecil yang begitu mengasyikkan.

Saya pasti bukan saya sahaja yang mengalami masalah seperti itu bersama anak-anak. Melayani karenah anak-anak teknologi, menyebabkan ibu bapa perlu menjadi lebih kreatif dan proaktif dalam menangani gejala ketagihan dikalangan anak-anak. Kadang-kadang memang buntu dibuatnya, tetapi janganlah kita menyerah kalah dengan mereka. Andai kita menyerah, pasti mereka mentertawakan kita, usah menampakkan kita mudah di'tawan' oleh tangisan dan amukan kita.

Tidak salah mengenalkan mereka dengan teknologi canggih, tetapi ia perlu dikawal masa penggunaan dan apa yang ditonton mereka melalui komputer atau telefon pintar yang amat-amat 'user friendly' tersebut. Pelbagai video boleh dicapai dihujung jari, jika tidak dipantau, mungkin anak-anak akan menonton perkara-perkara yang tidak baik yang boleh merosakkan akhlak dan aqidah mereka.

Pernah suatu hari, ketika saya melihat semula apa yang sedang ditonton oleh khadijah, rupa-rupanya dia sedang melihat kartun berkenaan dengan jesus sedangkan pada awalnya saya buka lagu-lagu kanak-kanak untuknya. Berderau darah saya, dan mulai hari itu, saya akan pastikan saya sentiasa melihat dan memantau dalam jangka masa yang sangat pendek.

Ibu bapa juga mestilah menghadkan masa penggunaan komputer atau telefon pintar oleh anak-anak. Jangan lebih dari dua jam sehari. Berikan syarat-syarat penggunaan dan kita mestilah bersama-sama melaksanakan syarat-syarat tersebut. Fahamkan anak-anak tentang tentang kebaikan dan keburukannya, supaya mereka akan lebih patuh. Ia sesuatu yang tidak mudah, tetapi setelah anak-anak memahami akan ketegasan kita, insya Allah anak-anak tidak akan buat perangai tatkala kita mengambil atau menutup aplikasi-aplikasi yang digemari mereka.

Di samping itu, sediakanlah aktiviti-aktivit alternatif kepada anak-anak. Mungkin aktiviti ini memerlukan kita untuk menyertainya, tetapi sama-samalah kita meluangkan masa dengan anak-anak demi kebaikan mereka dunia dan akhirat. Membaca dan bermainlah bersama mereka. Pergilah berekreasi dan beriadah di taman-taman sekitar perumahan kita. Mungkin di kala itu kita sudah keletihan lantaran baru pulang dari kerja, namun masa-masa itulah yang amat dinanti-nanti oleh anak-anak untuk bersama kita. Korbankanlah sedikit kerehatan kita sewaktu anak-anak masih kecil, mudah-mudahan mereka akan melapangkan masa sibuk mereka nanti sewaktu kita sudah lanjut usia.

Pendidikan anak-anak zaman sekarang memang sangat mencabar. Jika kita tidak menyahut cabaran modernisasi ini, dibimbangi aqidah dan jati diri anak-anak pula yang akan tercabar. Sama-sama kita berusaha dan berdoa kepada Allah agar anak-anak kita sentiasa dilindungi di dalam rahmat dan hidayah Allah.. Amin Ya Rabbal Alamin

1 comment:

Anonymous said...

Like button pressed...!

:))