08 September 2011

Peritnya menjadi OKU!

Alahan semasa mengandung merupakan ujian yang berbeza buat setiap insan yang bergelar ibu. Ada yang muntah sampai lembik, ada pula yang seperti biasa, bahkan ada pula yang makin berselera.

Bagi saya, pengalaman alahan mempunyai cerita yang berbeza bagi ketiga-tiga anak-anak. Anak pertama, diserang Hyperemesis gravidarum sehingga berat badan turun enam kilo dalam masa satu bulan setengah. Sungguh perit rasa yang ditanggung, apa sahaja yang dimakan pasti terhambur semula dalam jangka masa tidak sampai sepuluh minit. Bukan sahaja tidak boleh makan, minum air kosong pun boleh muntah sehingga badan tidak berdaya berbuat apa.

Masih saya ingat ketika itu hospital merupakan rumah kedua apabila terpaksa dimasukkan ke wad selang seminggu kerana kekurangan air di dalam badan. Sepanjang waktu alahan, hampir dua puluh tujuh botol air yang dimasukkan melalui tiup ke dalam badan saya sehinggakan tangan saya bengkak dek kerana terlalu kerap dicucuk oleh doktor dan jururawat.

Anak kedua, Alhamdulillah tidak seteruk sewaktu mengandungkan kakaknya. Cuma tidak boleh memasak tetapi masih boleh makan dan minum. Muntah pun jarang-jarang berlaku.

Dan kini, pengalaman berbeza pula apabila hamil anak ketiga. Hamil dan menghadapi alahan di Bulan Ramadhan. Pada awal ramadhan keadaan masih stabil dan masih lagi boleh memasak dan makan. Masuk minggu yang kedua, hidung menjadi semakin sensitif, usahkan nak memasak, masuk ke dapur sahaja sudah cukup meloyakan. Terpaksa dikuarantin di dalam bilik tidur, makan minum di hantar hingga ke katil.

Keadaan semakin teruk ketika dihujung Ramadhan, berbuka hanya dengan beberapa biji limau, bersahur hanya dengan beberapa biji kurma. Akhirnya, tiga hari terakhir Ramadhan saya tidak mampu lagi berpuasa lantaran tubuh yang sudah terlalu lemah. Andai diteruskan juga puasa, dibimbangi akan menjejaskan pula kesihatan saya dan janin yang dikandungkan.

Saya amat bersyukur kerana dikurniakan seorang suami yang sangat memahami. Tatkala saya memohon maaf daripadanya kerana tidak mampu menyediakan makan minumnya seperti biasa, dia masih tersenyum dan tidak jemu-jemu bertanyakan apa makanan yang saya ingini. Ketika saya muntah-muntah, dia akan datang mengurut-urut belakang saya seterusnya dengan sabar membersihkan sinki yang kotor itu. Anak-anak yang meragam, dilayani penuh kasih sayang.

Masya Allah, dengan tugas yang bertimbun di universiti dan juga beban yang terpaksa digalas dirumah, dia masih mampu mengurusinya dengan penuh tanggungjawab dan sabar.

Saya juga bersyukur kerana ada ramai sahabat yang sudi membantu, menghantar makanan buat berbuka puasa, menjaga anak-anak ketiga suami ke Masjid untuk bertarawih dan ada juga sahabat yang menziarahi saya di rumah lalu membantu saya membersihkan dapur yang sudah beberapa minggu menjadi kawasan larangan buat saya. Alhamdulillah, moga Allah mengganjari kalian dengan kebaikan yang sempurna.

Sungguh, ketika ada yang membantu, saya sangat menghargai. Namun jauh di sudut hati, saya berasa amat malu untuk menyusahkan sahabat-sahabat. Rasa juga tertekan apabila makan minum diuruskan oleh orang lain. Apatah lagi bila kebajikan anak-anak tidak dapat disempurnakan, saya memohon kepada Allah agar alahan ini segera berakhir.

Dulu ada yang berkata kepada saya :

" Jangan ikutkan sangat, kena lawan psikology!"
"Kuatkan semangat! Jangan jadi lembik!"

Aduhai, kata-kata itu cukup melukakan perasaan saya, walaupun saya cuba berbaik sangka bahawa mungkin ia kata-kata untuk menguatkan saya. Ini bukan soal psikology kawan, ini bukan soal lembik atau tidak.

Adakah kalian tahu betapa peritnya perasaan saya tatkala si anak meminta di masak itu dan ini sedangkan sang ibu tidak mampu membuatnya?

Adakah kalian rasa saya seronok apabila terpaksa berkurung di bilik tidur setiap masa dan disediakan makanan oleh suami yang penat-penat pulang dari kerja?

Adakah kalian rasa saya senang apabila terpaksa membiarkan orang lain memasak untuk keluarga saya?

Adakah kalian rasa saya ini sengaja muntah-muntah sedangkan ia sangat menyakitkan seluruh tubuh saya?

Jika kalian tidak pernah mengalaminya, bersyukurlah kepada ilahi kerana tidak diuji seperti ini.

Saya bukanlah ingin menagih simpati, tetapi saya minta kalian memahami.

Saya sendiri tidak mahu hidup seperti ini, sehari bagaikan sebulan, seminggu bagaikan setahun. Saban waktu saya memohon moga segera pulih dari alahan ini.

Ketika artikel ini ditulis, saya rasa saya adalah orang kurang upaya (OKU) dan betapa PERITnya menjadi seorang OKU.

1 comment:

Nursyafiqah said...

Ujian hanya diberi Allah kepada orang yang mampu, dan hanya orang yang kuat shj yang mampu menghadapi ujian tersebut.

Special dedication [2:286] - walaupun sy amat yakin akak lagi faham maksud ayat cinta tersebt iA :)

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Semoga terus kuat, akak! ^^