04 July 2012

Mohon doa semua...


Impian... Terlalu banyak impian buku-buku tulisan sendiri di dalam minda.. Namun susah sungguh nak dijelmakan di alam nyata..

Saya berdoa dan berharap agar Allah terus mengurniakan ilham, kekuatan dan semangat utk merealisasikannya. Mohon doakan saya agar menarinya jejari saya di atas keyboard ini adalah untuk memberi manfaat kepada umat.

Walau kadang-kadang terasa diri teramat kerdil dalam menghasilkan karya, saya harap karya-karya kecil ini akan memangkin wujudnya karya-karya besar satu masa nanti... Panjang angan-angan jangan dibiar terbengkalai begitu sahaja, perlu ada usaha untuk menjayakannya.

Selalu juga dalam hati terlintas "Aaarghh! adakah orang akan membeli dan membacanya?" lalu dipujuk hati dengan "Insya Allah, jika tidak ramai, pasti ada sedikit yang dapat membaca dan menggunakannya." Pergolakan antara nafsu dan iman tidak akan pernah berhenti. Cuma arah mana yang akan kita turuti.

Tinggal diperantauan, menjadi surirumahtangga sepenuh masa memang punya ujian yang tersendiri. Dua puluh empat jam menghadap karenah anak, dengan rutin pengurusan rumah tangga yang tidak pernah usai, kerap kali menyebabkan aktiviti menulis terpaksa ditolak ke tepi.

Namun sampai bila saya harus menjadikannya alasan? Walaupun memang itulah sebab-sebab yang diberi untuk menyedapkan hati.. Mungkin saya ini sangat kurang motivasi diri.

Hangat-hangat tahi ayam. Itu masalah yang sering saya hadapi. Sekejap nak tulis buku ini, sekejap nak tulis buku itu. Menulis tidak sampai suku, mulakan pula isi buku baru. Haih.. kalau beginilah keadaannya, tak tahu  bila akan munculnya sebiji buku. 

Nampaknya, saya terpaksa juga mengubah cara berfikir saya. Buat satu-satu, jangan terburu-buru. Usaha sehabis daya, agar perancangan dan impian terlaksana.

Pembaca budiman, saya sekarang sedang merancang untuk menulis buku "AKTIF TANPA SKRIN, bermain sambil membina iman". Saya bercadang hendak menulis 70-100 aktiviti yang boleh ibu bapa atau guru buat bersama anak-anak, dan disertakan tips-tips untuk mendidik anak-anak di dalam permainan tersebut. Mudah-mudahan anak-anak akan rasa seronok bermain dan secara tidak langsung ada nilai tarbiyah di situ.

Ya Allah... Moga dipermudahkan, jika ada cadangan silalah kemukakan... Mohon doakan supaya ia berjaya.. Tiada kekuatan selain kekuatan dari Allah.. Di dalam hati :"Mampukah saya melaksanakannya?"

Mohon doa semua...

2 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum akak..semoga berjaya menghasilkan buku itu :D

Anonymous said...

Salam puan, saya baru saja mengikuti blog puan...adakah buku ini sudah berada di pasaran?saya amat berminat untuk memilikinya...