07 September 2009

Pastikah???

Hampir tiga minggu saya tidak memasukkan apa-apa entry dalam blog ini. Kesempatan masa yang ada hanya mengizinkan saya untuk menjengah sebentar ke blog ini. Itu pun kadang-kadang hanya seminggu sekali.

Usahkan nak menulis, nak mengasah pena pun selalu saja separuh jalan. Saya masih dalam fasa menyesuaikan diri dengan baby baru, di tambah pula terpaksa berulang alik ke Kedah Medical Centre saban hari untuk cuci luka. Ia memang sangat menyempitkan masa saya.

Ramadhan terasa pantas benar ia berlalu. Kini kita sudah berada di hujung fasa kedua. Malangnya, saya masih tidak dapat beribadah lantaran masih berada dalam pantang. Kosong sungguh jiwa bila Ramadhan kali ini saya tidak dapat bertadarus Al-Quran. Sayu hati saya mendengar laungan takbir solat tarawih dari surau berdekatan. Aduhai hati... Bersabarlah menempuhi saat-saat sepi ini.

Saya harap Allah akan memberi juga peluang kepada saya untuk berpuasa dan beribadah pada Ramadhan ini, tidak kiralah berapa hari. Saya tetap mengharapkannya, kerana belum tentu saya akan bertemu Ramadhan yang akan datang.

Bagi mereka yang dikurnia Allah dengan kesihatan dan kelapangan di bulan mulia ini. Tingkatkanlah usaha menggandakan amal. Hiaskanlah malam dengan munajat kepada Allah. Dampingilah Al-Quran seolah-olah ia kekasihmu. Moga tidak hampa tika perginya Ramadhan, kerana belum tentu keadaanmu tika Ramadhan bertandang nanti.

Pastikah tubuhmu akan terus kuat? Pastikah akalmu akan terus waras? Pastikah masamu akan terus lapang? Pastikah usiamu akan terus panjang?

Fikir dan zikir… Moga Ramadhan ini adalah yang terbaik dalam hidupmu…

No comments: