07 September 2009

Lalat


"Ibu... lalat ni geletek Humaira' laaa..." Rungut humaira tatkala ada seekor lalat hinggap ke tubuhnya. Saya yang mendengarnya tergelak kecil lantaran istilah geletek yang digunakan.


"Ibu... Lalat ni kacau Humaira' tidur la!" Begitulah pula aduan Humaira' pada pagi itu. Senyum... Itulah saja yang mampu saya lakukan lalu saya berkata kepadanya "Sabar ye Humaira'..."


Entah dari mana lalat-lalat itu datang saya pun tak tahu. Rimas juga jadinya. Nak kata sampah banyak, suami saya membuang sampah setiap pagi sebelum pergi ke Pejabat. Maka memang tak ada sampah dalam rumah.


Buntu memikirkan dari mana lalat itu datang. Saya buat keputusan untuk tidak lagi memikirkan soalan itu. Apa yang saya fikirkan sekarang ialah bagaimana untuk menghapuskan/ menghalau lalat-lalat itu. Ya... saya mesti lakukan sesuatu.


Ia bukan saja mengganggu Humaira', malah Khadijah Hanan juga selalu menjerit kerana lalat yang hinggap di wajah kecilnya. Dan ia juga mengganggu ketenteraman saya. Bunyi dengungan lalat itu turut menyebabkan hati saya 'menggerutu'. Mmmh geram betul dengan lalat tu...


Bila bercerita tentang lalat, teringat saya tentang ayat Allah tentang makhluk yang satu ini."Hai manusia, telah dibuat perumpamaan, maka dengarkanlah olehmu perumpamaan itu. Sesungguhnya segala yang kamu seru selain Allah sekali-kali tidak dapat menciptakan seekor lalat pun, walaupun mereka bersatu untuk menciptakannya. Dan jika lalat itu merampas sesuatu dari mereka, tiadalah mereka dapat merebutnya kembali dari lalat itu. Amat lemahlah yang menyembah dan amat lemah (pulalah) yang disembah." (22:73)


Ayat yang menyatakan tentang lemahnya kita dan apa yang berada disekeliling kita. Apakan tidak, betapa sakitnya hati kita tatkala lalat hinggap di tubuh kita. Bukan mudah nak dihalau, jika dilibas pun jarang-jarang mengena. Bila dihalau, belum sempat kita menyambung kerja dia datang lagi dan hinggap lagi.


Dengan lalat pun kita sudah tewas. Inikan pula nak melawan Pencipta lalat?


Lalat hanyalah sejenis haiwan yang kecil. Jika berkumpul para cendikiawan untuk mencipta lalat sudah pasti akan gagal. Tidak mungkin manusia memberinya nyawa. Begitulah dhaifnya manusia. Tetapi jarang sekali kita mengambil pengajaran.


Bila dibaca lagi ayat ini, kita akan dapati bahawa bukan saja kita tidak mampu mencipta lalat. Bahkan merampas kembali apa yang telah diambil lalat semasa ia hinggap pada makanan kita pun kita di sanggup.


Lalat yang hinggap bukan sahaja mengambil apa yang ada pada kita, tetapi kadang-kadang meninggalkan pula penyakit-penyakit bahaya kepada manusia. Sehinggakan pakar-pakar perubatan terpaksa bermesyuarat bagi mengurangkan bahaya lalat.


Bertambah-tambah lah bukti kelemahan manusia. Justeru, untuk apa kita mendongak muka, mendabik dada? Untuk apa kita merasa sombong dan bongkak dengan apa yang kita ada? Kita hanyalah hamba yang sangat dhaif lagi hina.


Tundukkan diri kita di pangkuan Ilah yang Maha Mulia. Sesungguhnya kita tidak punya apa-apa melainkan apa yang dikurniakanNya...

No comments: